16 April, 2012

K.Devan akhirnya dipecat!

JODOH K.Devan bersama Johor FC tidak berpanjangan.Belum pun sampai semusim menjadi jurulatih skuad Lebah, Devan disingkir apabila Johor FC sekadar menghuni tangga kedua tercorot selepas berakhirnya pusingan pertama saingan Liga Super kelmarin.

Keputusan itu disahkan oleh Setiausaha Kehormat Johor FC, Mohd. Tahir Hamdan kepada Kosmo! semalam.

Menurut Mohd. Tahir, kontrak Devan akan ditamatkan serta-merta dan tempat beliau akan diganti oleh Sazali Saidon.

Sazali sebelum ini pernah memangku jawatan ketua jurulatih Johor FC selepas Azuan Zain ‘direhatkan’ pada September tahun lepas atas alasan kesihatan.

“Pihak pengurusan telah bersetuju untuk melantik Sazali Saidon bagi menggantikan Devan untuk baki saingan Liga Malaysia (Liga M) musim ini.
“Bagaimanapun, untuk perlawanan pertama pusingan kedua Liga Super menentang Selangor Selasa ini, penolong jurulatih, Azmi Mohamad akan membawa pemain ke Shah Alam memandangkan proses pertukaran akan mengambil masa beberapa hari,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bulan lepas, pihak pengurusan Johor FC telah menyerahkan surat amaran kepada Devan serta enam pemainnya dan menetapkan tiga perlawanan terakhir pusingan pertama Liga Super sebagai penanda aras masa depan Devan bersama pasukan berstatus kelab itu.

Bagaimanapun, Johor FC sekadar seri tanpa jaringan menentang Terengganu pada 31 Mac dan tewas 0-1 kepada Lions XII di tempat sendiri sebelum seri 1-1 menentang Selangor kelmarin.

“Pada awalnya kami bercadang untuk merehatkan Devan tetapi selepas berbincang, adalah lebih baik jika kita tamatkan terus kontrak beliau. Saya harap, dengan jurulatih baharu ini, nasib Johor FC akan berubah,” kata Mohd. Tahir.

Sementara itu, Devan ketika dihubungi berkata, pihak pengurusan tidak sepatutnya mengambil keputusan terburu-buru.

Katanya, kedudukan Johor FC dalam liga setakat ini tidak menggambarkan prestasi sebenar skuad Lebah.

“Pihak pengurusan harus kaji punca dan kelemahan sebenar pasukan ini. Banyak faktor yang meletakkan Johor FC pada kedudukan sekarang.

“Jika dibuat analisis, prestasi Johor FC di tempat lawan agak baik tetapi kita sering tidak bernasib baik apabila beraksi di tempat sendiri.

“Sepatutnya pihak pengurusan tidak cepat panik dan ambil keputusan terburu-buru,” katanya.


EmoticonEmoticon