05 April, 2012

Piala AFC : Ghaddar hero The Warriors, Terengganu menang di Singapura

HATRIK Mohammed Ghaddar menghidupkan peluang The Red Warriors untuk terus bersaing pada saingan Kumpulan H, Piala AFC apabila menewaskan Arema 3-0 di Stadium Sultan Mohammad IV, Kota Bharu, malam ini.

Turun dengan azam hanya tiga mata penuh dapat meneruskan saingan peringkat kumpulan, anak buah Bojan Hodak terlebih dulu mendahului pelawat menerusi jaringan Ghaddar pada minit ke-21.

Separuh masa kedua, kelab berpangkalan di Malang, Jawa Timur berkenaan melakukan beberapa pertukaran bagi mempertajamkan jentera serangan dalam usaha menyamakan kedudukan.

Namun, belum sempat kelab yang mendapat jolokan, Singo Edan merobek gawang tuan rumah, Mohammed sekali lagi menyengat seawal minit pertama separuh masa kedua untuk melebarkan jaringan tuan rumah pada minit ke-46.

Ghaddar menambah derita pelawat dengan gol peribadi ketiganya malam ini - pada minit ke-89 untuk memastikan tiga mata penuh bagi tuan rumah.

Di Singapura pula, Juara Piala FA 2011, Terengganu menghidupkan peluang untuk mara ke peringkat seterusnya setelah mencatat kemenangan ke atas lawan pada peringkat kumpulan saingan Piala AFC malam tadi.

Sang Penyu yang mempunyai rekod baik beraksi di Stadium Jalan Besar, Singapura pada saingan Liga Super sebelum ini meneruskan rentak kecemerlangan di gelanggang sama setelah menewaskan pasukan tercorot kumpulan, Tampines Rovers 1-0 hasil jaringan Joseph Kalang Tie.

Tiga mata penuh itu memberi sedikit tekanan kepada pendahulu Kumpulan F, Kitchee FC yang menewaskan Song Lam Nghe An, 2-0 di Pusat Sukan Tseung Kwan O.


EmoticonEmoticon