24 April, 2012

Polis Anti Rusuhan ramas payudara aktivis!

Uganda – Sekumpulan aktivis wanita mengadakan protes dengan mendedahkan bra mereka sebagai membantah serangan seksual oleh polis terhadap seorang pemimpin wanita dari parti pembangkang ketika dia ditahan pihak berkuasa, minggu lalu.

Dalam kejadian itu, payu dara Ingrid Turinawe dari Forum Pembaharuan Demokratik (FDC) telah diramas dan dipicit oleh polis ketika beliau terlibat dalam satu rapat umum.

Kejadian berkenaan telah dirakam oleh televisyen Uganda dan perbuatan itu dapat dilihat dengan jelas ketika beliau diheret keluar daripada kenderaannya oleh beberapa anggota polis.

Dalam rakaman itu, turut kedengaran suara Ingrid yang menjerit kesakitan ketika payu daranya dipicit.

Berikutan itu, Timbalan Ketua Polis, Andrew Kaweesa terpaksa mengemukakan permohonan maaf dan berjanji akan menjalankan siasatan berhubung insiden itu.
Kejadian tersebut telah membangkitkan kemarahan terutama aktivis wanita sehingga mereka mengadakan bantahan dengan mendedahkan sebahagian payu dara.

Namun enam daripada mereka telah ditangkap kerana enggan bersurai namun dibebaskan beberapa jam selepas itu.

Tiada dakwaan dikenakan ke atas mereka.

Menurut penganjur protes, Barbara Allimadi, mereka ingin tahu sama ada polis berada pada rapat umum itu untuk bekerja atau memicit payu dara.

Mynewshub


EmoticonEmoticon