02 Mei, 2012

Ambabiga minta wujudkan panel bebas untuk beliau jawab semua tuduhan

SHAH ALAM - Sambil mempertahankan pendiriannya bahawa insiden ganas yang tercetus pada Sabtu lalu bukan disebabkan oleh Bersih 2.0, Pengerusi Bersamanya Datuk S. Ambiga berkata, pihaknya bersedia menjawab segala persoalan kepada sebuah panel bebas yang wajar dibentuk.

Bersih 2.0 mahu Suhakam diberi tanggungkawab mengetuai panel bebas itu.

"Jika Bersih 2.0 perlu menjawab soalan-soalan yang dibangkitkan (dan kami bersedia untuk melakukannya di hadapan sebuah inkuiri bebas), kerajaan juga perlu memberi lebih banyak jawapan," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sehubungan itu, Ambiga berkata, pihaknya tidak pernah melanggar janji-janji yang diberikan sebelum mengadakan perhimpunan di ibu negara Sabtu lalu.

"Jadi, bagi menjawab kenyataan Perdana Menteri bahawa Bersih 2.0 telah memungkiri janji, saya kata tidak, Tuan Perdana Menteri kami tidak melanggar janji kami.

"Sebaliknya pada hari itu, anggota polis yang diletakkan tanggungjawab untuk memberi perlindungan kepada kami, telah bertindak sebaliknya dan mengkhianati kepercayaan kesemua rakyat Malaysia yang mencintai keamanan," kata beliau.

Kata Ambiga, beliau juga menghargai peranan dimainkan oleh Unit Amal Pas dan ejen-ejen keselamatan yang lain dalam mengawal keadaan hadirin pada perhimpunan Sabtu lalu.

"Lebih-lebih lagi tahap disiplin yang diperlihatkan oleh rakyat sepanjang perhimpunan.

"Saya juga mahu mengatakan ada ramai anggota polis yang mengambil pendirian mengelak daripada melakukan tindakan keras dan menghormati (hadirin). Tetapi terdapat mereka (anggota polis) yang menerima memo daripada pihak atasan," katanya lagi sambil menambah, ada situasi di mana mereka menghasut orang ramai agar bertindak ganas.

"Apa pun, yang pasti kebenaran akan muncul. Tidak kisah apa media arus perdana memilih untuk memberi gambaran, bukti-bukti akan muncul.

"Dan, Suhakam harus mengadakan inkuiri bebas dengan segera berhubung tindakan keterlaluan yang teramat tinggi ini, yang dilakukan oleh pihak berkuasa atasan ke atas rakyat Malaysia," katanya lagi sambil menambah, "kami juga ada soalan-soalan untuk ditanya."
Antaranya persoalan yang hendak ditanya ialah siapa yang memberi arahan untuk bertindak kasar dan siapa pegawai-pegawai yang mengenakan kemeja-T dan berada dalam himpunan peserta perhimpunan.

Dalam kenyataan berasingan, Naib Presiden PKR, N, Surendran mendakwa pada Jumaat lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah mengarahkan kesemua ketua editor akhbar-akhbar utama untuk datang bertemu beliau.

"Kami juga diberitahu bahawa semasa pertemuan tersebut, ketua-ketua editor diberi arahan tentang bagaimana melapor keadaan semasa perhimpunan Bersih 3.0 dan mereka juga diminta supaya tidak melaporkan kekejaman pihak polis.

"Pihak polis dengan jelas telah mengikut telunjuk Kementerian Dalam Negeri apabila pihak media yang sedang merakam aksi salah guna kuasa polis terhadap orang awam juga dikasari," katanya.

Surendran juga mendakwa maklumat mereka menunjukkan tiada sebarang kenyataan dibuat sehingga Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara memberi reaksi tentang keganasan tersebut.

"Jawapan Hishammuddin bahawa rampasan barang-barang wartawan adalah prosedur biasa pihak polis agak mengejutkan. Ini juga serangan yang serius oleh BN terhadap kebebasan akhbar. Di bawah sistem demokrasi kita, Menteri Dalam Negeri tidak mempunyai sebarang hak terhadap media tentang apa yang mereka boleh atau tidak boleh melaporkan," katanya.

Surendran juga berkata, dalih Najib dengan meminda Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 untuk membenarkan kebebasan akhbar ternyata satu kepalsuan.

"Kami menyeru Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin mendedahkan dalam masa 24 jam butir-butir lengkap arahan yang diberikan kepada media semasa mesyuarat itu.

"Kami seterusnya meminta Najib dan Hishammuddin menerangkan dan menjawab dakwaan layanan kejam dan salah guna kuasa polis terhadap media dan orang ramai pada 28 April lalu," kata beliau yang juga seorang peguam.