12 Jun, 2012

Euro 2012 - (Video jaringan) Tuan Rumah, Ukraine atasi Sweden 2-1

Jaringan Andriv Shavchenko - Foto ehsan PA Fotos
PENGANJUR bersama Euro 2012, Ukraine, yang muncul kali pertama dalam persaingan pusingan akhir kejohanan benua Eropah ini, mencatatkan kemenangan manis dengan penuh bergaya di bumi sendiri dengan mengatasi Sweden 2-1.

Walaupun ketinggalan 0-1, dalam perlawanan yang penuh rancak pada separuh masa kedua, Ukraine menjaringkan dua gol dalam tempoh tidak sampai 10 minit di Stadium Olimpik, Kiev.

Kemenangan ini juga 'memadamkan' dakwaan insiden-insiden berbaur perkauman dilemparkan ke atas Ukraine, yang mengenakan jernis warna kuning, selaku tuan rumah bersama Poland.

Jika Poland hanya seri 1-1 dengan Greece dalam pertemuan pembukaan pada 8 Jun lalu, Ukraine selaku tuan rumah membawa kemenangan untuk menduduki tempat teratas dalam Kumpulan D.

Mereka memanfaatkan peluang mengukuhkan cengkaman apabila mengungguli Kumpulan D dengan kutipan tiga mata berharga. Dalam pertemuan sulung Kumpulan D tengah malam tadi (waktu Malaysia), England dan Perancis seri 1-1.

Kapten Andriy Shevchenko menjadi wira Ukraine apabila meledak dua gol masing-masing minit ke-54 dan ke-62. Sweden mendahului kedudukan menerusi jaringan Zlatan Ibrahimovic pada minit ke-51.

Perlawanan Ukraine-Sweden ini adalah yang terakhir dalam pertemuan pertama bagi kesemua 16 pasukan kejohanan.

Bagi anak-anak buah Oleh Blokhin, mereka pastinya tidak akan mengecewakan para penyokong setia di bumi sendiri. Kelihatan lautan kuning-biru memenuhi stadium memberi sokongan padu.

Separuh masa pertama yang menyaksikan Ukraine banyak melakukan asakan, berakhir dengan seri tanpa jaringan.

Pasukan Sweden melakukan asakan berbahaya demi memburu gol penyamaan, namun usaha mereka gagal sehingga tiupan wisel penamat. Ia gagal menyempurnakan banyak peluang keemasan termasuk pada minit-minit perlawanan.

Kedua-dua pasukan ini mempunyai rekod seimbang ketika pertemuan perlawanan persahabatan antarabangsa. Kedua-dua Ukraine dan Sweden pernah bertemu dalam tiga perlawanan sebelum ini - peringkat perlawanan persahabatan. Kali terakhir mereka bertemu pada Ogos 2011 di mana Sweden menewaskan Ukraine 1-0.

Selaku tuan rumah, Ukraine juga satu-satunya pasukan yang turun di final Euro 2012 buat julung kali.

Gol Shevchenko minit ke 55 dan 61EmoticonEmoticon