12 Jun, 2012

Krisis keluarga: Chong Wei tetap utamakan Olimpik

KUALA LUMPUR - Meskipun menghadapi tekanan akibat krisis keluarga, perseorangan badminton nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei tetap mengutamakan misi yang diamanahkan kepada beliau iaitu meraih emas pertama negara di Olimpik.

Tinjauan Bernama di Stadium Juara Bukit Kiara pagi ini mendapati jaguh badminton itu sedang menjalani rawatan fisioterapi.

Jurulatih Tey Siu Bock berkata, Chong Wei buat masa ini belum meminta izin untuk pulang ke Pulau Pinang bagi melawat ahli keluarganya.

"'Setakat ini, saya tengok beliau OK. Beliau masih boleh 'handle'. Beliau banyak tumpu pada rawatan. Apapun yang menimpa saya tahu beliau akan cuba melakukan yang terbaik," kata beliau kepada Bernama di sini hari ini.

Juara All England 2011 itu kini dalam proses pemulihan kecederaan ligamen buku lali kanannya yang terkoyak ketika Kejohanan Piala Thomas di Wuhan, China bulan lepas.

Tidak cukup dengan itu, beliau diuji pula dengan masalah keluarga apabila bapanya Lee Ah Chai, 59, dilaporkan cuba membunuh diri Ahad lepas.

Bagaimanapun bapanya, Lee Ah Chai, 59, menafikan laporan media yang mengaitkannya cuba membunuh diri di atas Jambatan Pulau Pinang awal pagi kelmarin.

Beliau yang dihubungi Exco Belia dan Sukan, Pembangunan Wanita dan Komuniti, Ong Kok Fooi kelmarin mengakui ada memberhentikan kenderaan di atas jambatan, namun bukan berniat untuk membunuh diri.
Chong Wei difahamkan, telah meminta abangnya Joe Lee untuk pulang ke Pulau Pinang bagi memantau serta meredakan keadaan.

Selain itu Siu Bock berkata, kecederaan yang dialami Chong Wei mungkin tidak dapat pulih sepenuhnya sebelum temasya Olimpik di London yang akan bermula pada 27 Julai hingga 12 Ogos ini.

"Buat masa ini beliau akan terus menjalani rehab dan membuat latihan ringan. Beliau akan kembali berlatih pada tahap sebenar apabila sudah mampu," katanya.

Sinar


EmoticonEmoticon