15 Mac, 2013

(Video) Sandiwara UMNO, bukti video Tian Chua 'difitnah'

Video dibawah ini boleh dijadikan bukti bahawa Tian Chua "tak pernah" mengatakan pencerobohan di Lahad Datu Sabah sebagai sandiwara Umno. Walaupun lelaki berbangsa cina didalam video berkenaan menyerupai Tian Chua, tetapi jika mengikut teori Anwar, ia bukan Tian Chua.

Malah jika mengikut pandangan Presiden Pas Hadi Awang, video ini hanyalah sekadar "besi" dan langsung tidak boleh dijadikan sebagai bukti di mahkamah bagi mendakwa Tian Chua.

Sebelum ini, Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan bahawa Tian Chua menjadi mangsa jenayah media kawalan Umno yang memanipulasi kenyataan asalnya berkaitan Tragedi Lahad Datu.

Katanya, kenyataan Naib Presiden KEADILAN itu yang dimuat naik dalam Keadilan Daily, sebuah portal berita rasmi KEADILAN, diputar belit dan disebar secara terancang oleh media arus perdana.

Nik Nazmi juga menggesa kerajaan menggugurkan pendakwaan terhadap Tian Chua, apatah lagi ia dibuat mengikut Akta Hasutan yang jelas berniat jahat atas kepentingan politik.

Beliau menyifatkan kerajaan yang menjadikan Tian Chua sebagai kambing hitam bagi menutup kegagalan mereka menangani isu keselamatan negara di Lahad Datu, sebagai zalim.


EmoticonEmoticon