04 April, 2013

PRU13 (Terengganu): DUN bubar malam semalam

DUNGUN 4 April - Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu dibubarkan hari ini selepas mendapat perkenan daripada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin malam tadi.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, Sultan Mizan telah menurunkan tandatangan memberi perkenan pembubaran selepas beliau menghadap baginda kira-kira pukul 7.40 malam.

"Pagi esok Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Datuk Tengku Putera Tengku Awang akan menyerahkan watikah pembubaran kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," katanya ketika berucap melancarkan Jentera Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sura di sini malam ini.

Menteri Besar turut mengumumkan beliau akan mempertahankan DUN Kijal manakala Datuk Toh Chin Yaw mewakili MCA kekal bertanding di DUN Bandar dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

Pada majlis itu, beliau menyampaikan watikah kepada para Pengerusi Portfolio Pilihan Raya melibatkan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN).

Sementara itu, ketika bercakap kepada pemberita, beliau menjelaskan, dua kerusi itu diumumkan lebih awal untuk mengelakkan spekulasi tidak menyenangkan termasuk dirinya yang dikatakan tidak dicalonkan oleh pucuk pimpinan manakala MCA merupakan kerusi tunggal bagi parti itu di negeri ini.

"Nama-nama lain tidak boleh diumumkan selagi tidak menyerahkan borang pencalonan kepada Pegawai Pilihan Raya," ujarnya. - UTUSAN ONLINE