16 April, 2013

(Video) Pelari Malaysia Lim Kian Huat terselamat dari letupan di Boston

PETALING JAYA: Rakyat Malaysia yang menyertai Maraton Boston terselamat daripada dua insiden letupan bom berdekatan garisan penamat di Massachusetts, Amerika Syarikat.

"Saya bersyukur kerana tidak menjadi mangsa.

"Saya meninggalkan tempat kejadian 30 minit sebelum letupan berlaku memandangkan saya menamatkan larian dalam masa tiga jam 33 minit. Saya berada di stesen Arlington apabila letupan berlaku," kata Lim Kian Huat, 57, ketika dihubungi.

Lim yang merupakan jurutera penyelenggaraan pesawat Malaysia Airlines berkata, walaupun dia tidak jelas mengenai apa yang berlaku, bandar tersebut bertukar menjadi huru-hara.

"Saya amat terkejut. Maraton Boston itu merupakan acara tertua dan terkemuka, tiada siapa menduga perkara itu berlaku," kata Lim.

Operasi tren dihentikan serta merta sehingga menyebabkan Lim dan beberapa peserta terpaksa berjalan kaki sejauh 5km ke hotel penginapan mereka di Holiday Inn Express.

Di hotel berkenaan, mereka dinasihatkan untuk masuk ke bilik masing-masing dan tidak dibenarkan keluar sehingga arahan diberikan.

"Memandang kejadian itu berlaku pada waktu pagi di Malaysia, saya tidak menghubungi keluarga dengan segera untuk memaklumkan mereka.

"Sebaik saya menghubungi mereka, mereka amat terkejut. Mereka menasihatkan saya supaya menjaga diri dan menunggu kepulangan saya ke Malaysia," katanya.

Lim mengambil keputusan untuk meninggalkan tempat maraton itu lebih awal kerana tiada ramai kawan dan cuaca sejuk.

"Saya sangat letih selain cuaca yang sejuk. Saya hanya menunggu untuk mengambil hadiah. Saya mungkin berada lebih lama di situ jika kawan saya ada bersama," kata Lim.

Pelumba maraton itu yang bergiat aktif dalam acara tersebut selama tiga tahun untuk acara di Tokyo, Chiang Mai, Yangon dan Taipei akan kembali ke tanah air pada pukul 4 petang Rabu (waktu Boston) dan dijangka tiba pada pagi Khamis (waktu tempatan).