23 Ogos, 2013

Disebalik seruan kembalikan sekolah aliran Inggeris

Membaca akhbar Inggeris pasca PRU13 memperlihatkan begitu banyak desakan dalam bentuk komen dan surat-surat pembaca yang memohon pendidikan aliran Inggeris dibawa semula menggantikan pendidikan sekarang.

Alasan setiap pendapat tersebut ialah perpaduan. Pasca PRU13 memperlihatkan polarasi kaum terburuk sejak 1963. Justeru satu mekanisme baharu diperlukan untuk menangani masalah ini dan pendidikan disalahkan kerana tidak berjaya menyatukan kaum.

Bukanlah tidak menyokong kemajuan malah penulis menyokong benar PPSMI tetapi berbalik kepada surat tadi sebenarnya bukan kita tak tahu surat-surat dari Cina yang meminta pendidikan aliran Inggeris itu ialah surat takut mereka selepas PRu13.

Selepas PRu13 memperlihatkan suara Cina dalam kerajaan dan beberapa kerajaan negeri berkurangan secara mendadak malahan suara kaum India mengatasi mereka, bertambah buruk lagi berikutan keengganan MCA menerima sebarang jawatan bagi mengajar kaum Cina yang tikam mereka dari belakang dan apa yang paling ditakuti mereka suara Cina kini lebih sinonim kepada suara pembangkang.

Mereka tahu UMNO dan orang Melayu amnya akan bertindak balas malahan sudah pun bertindak balas dengan pengurangan suara mereka dalam kerajaan. lalu kaum Cina menyalahkan pendidikan.

Maka bertalu-talulah surat menyeru pendidikan Inggeris dibawa semula bagi merawat jurang perkauman kononnya. Walhal bukan kita tak tahu mereka sudah kerugian kerana percaya kepada Anwar Ibrahim.