25 September, 2013

Hoki: Impian ke separuh akhir Malaysia lebur

Pemain negara, Siti Shahida Saad (kiri) terjatuh ketika cuba menghalang pemain India daripada mara ke pintu gol pasukan negara pada Kejohanan Hoki Wanita Piala Asia di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil di sini, malam ini. - Foto Bernama
KUALA LUMPUR - Impian Malaysia untuk layak ke separuh akhir Kejohanan Piala Asia Wanita 2013 berkecai selepas tewas kepada India 0-2 pada saingan kumpulan A di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil di sini hari ini.

Pada perlawanan malam ini, kedua-dua pasukan mempamerkan saingan sengit selepas terikat 0-0 pada separuh masa pertama.

Babak kedua perlawanan menyaksikan India meraih gol pertama menerusi gol padang yang dijaringkan Rani Poonam pada minit ke-38.

Lily Chanu Mayengbam memberikan kedudukan selesa kepada India dengan jaringan kedua menerusi gol penalti pada minit ke-45.

Jurulatih kebangsaan Mohd Nasihin Nubli Ibrahim berkata meskipun tewas beliau tetap berpuas hati dengan aksi pemain yang memberikan saingan sengit kepada pasukan ke-12 dunia, India pada perlawanan hari ini.

"Bagi saya kali ini adalah aksi terbaik oleh pasukan, India satu pasukan berpengalaman. Kami berikan tentangan yang baik.

"Kelemahan pasukan kita ialah kerana tiada penyudah, dan bahagian pertahanan yang tidak kemas. Saya berharap pasukan tidak patah semangat untuk beraksi dalam kedudukan penentuan kelima hingga lapan pada kejohanan ini," katanya kepada pemberita.

Dalam satu lagi saingan kumpulan A, China mudah menewaskan Hong Kong 7-0 manakala kumpulan B menyaksikan Jepun mengalahkan Kazakhstan 12-0.

Sementara itu dalam satu lagi saingan kumpulan B, Korea Selatan mencatat kemenangan besar dengan mengalahkan Taiwan 16-2.

Empat pasukan yang layak ke separuh akhir ialah China dan India dari kumpulan A dan Korea Selatan dan Jepun bagi kumpulan B.

Malaysia juga terlepas peluang untuk beraksi ke Piala Dunia di Hague, Belanda dari 31 Mei hingga 14 Jun tahun depan.

Setakat ini hanya China dan Korea Selatan layak ke Piala Dunia.

Pada perlawan separuh akhir Khamis ini, China akan menentang Jepun manakala Korea Selatan akan menentang India.

Bagi perlawanan penentuan kedudukan lima hingga lapan, Malaysia akan menentang Taiwan manakala Hong Kong akan bertemu Kazakhstan. - Bernama