15 November, 2013

Terengganu mahu jadi tuan rumah Sukan Sea 2017

KEMAMAN - Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said meminta Kementerian Belia dan Sukan mempertimbang negeri itu sebagai tuan rumah untuk beberapa acara Sukan SEA yang akan dianjur oleh negara pada 2017.

Katanya langkah itu wajar kerana Terengganu kini merupakan kuasa sukan baharu di negara ini terutama dalam acara lumba basikal, memanah dan berkuda.

Saya telah minta Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri Rozi Mamat untuk berbincang dengan menteri berkenaan tentang hal ini, katanya kepada pemberita, di sini.

Menurut Ahmad, kerajaan negeri sedia mengeluarkan peruntukan sewajarnya bagi penganjuran acara sukan terbabit.

"Negeri ini juga mempunyai peminat sukan yang ramai," katanya.

Mengulas perkembangan lain, Ahmad melahirkan rasa gembira apabila beberapa pemain bola sepak anak negeri menyatakan hasrat mahu kembali menyarung jersi Terengganu dalam saingan musim depan.

"Saya mengucapkan terima kasih atas semangat yang ditunjukkan itu. Begitu juga dengan jurulatih anak negeri yang berkelana ke negeri lain nampaknya mereka akan kembali untuk berbakti di negeri kelahirannya," katanya.

Antara pemain yang akan kembali ke Terengganu ialah bekas penggempur skuad Kelantan, Norfarhan Muhamad yang sebelum ini menjadi rebutan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor dan pasukan Kelantan. - Bernama