03 Februari, 2014

Jom jual kambing, untung juta-juta!

http://shuth.ashadee.com/go/29/adminpa/
Setelah beberapa bulan mentelaah ilmu penternakan kambing, saya pun memulakan langkah pertama saya di dalam bidang penternakan kambing dengan bermodalkan RM7,000 hasil daripada wang simpanan saya. Dengan modal tersebut, saya mula membina kandang kambing dan juga membeli 5 ekor kambing betina dan seekor kambing jantan jamnapari..

Alhamdulilah... berbekalkan ilmu yang saya perolehi dari buku, seminar serta tunjuk ajar dari pakcik H. Saya tidak banyak menghadapi masalah di dalam mengusahakan projek penternakan kambing ini. Dalam masa 4 bulan.. dari 6 ekor kambing, ternakan saya telah bertambah menjadi 10 ekor. Kini, setelah hampir setahun mengusahakan penternakan kambing, bilangan ternakan saya sudah mencapai jumlah 20 ekor.

Jika hendak diukurkan tahap kejayaan saya.. sememangnya.. perjalanan saya masih jauh. Tapi saya sangat optimis dan percaya , berbekalkan usaha yang gigih serta ilmu yang betul.. kita pasti akan BERJAYA!

Melihatkan hasil ternakan kambing saya... membuatkan saya terfikir. Sudah pastinya, ada ramai lagi insan diluar sana yang mengalami nasib yang hampir sama dengan saya. Mereka minat untuk menceburkan diri di dalam bidang penternakan... tetapi malang , tidak mempunyai mentor serta tidak mempunyai sumber maklumat yang mencukupi menyebabkan , niat mereka untuk memulakan penternakan kambing terbantut. Mungkin anda adalah salah seorang daripada mereka?

Untuk itu, saya telah mengambil inisiatif, dengan berusaha, mengumpulkan semula maklumat-maklumat yang pernah saya perolehi dulu dan menghimpunkannya, dan akhirnya, jadilah ia sebuah panduan yang lengkap tentang.. “Bagaimana memulakan penternakan kambing”.

Semua maklumat yang saya perolehi dari buku-buku, artikel-artikel, seminar-seminar dan juga serba sedikit dari pengalaman sendiri dan juga pengalaman-pengalaman daripada penternak lain.. kesemuanya telah saya himpunkan dan susunkan ia hingga menjadi sebuah ebook panduan yang lengkap yang saya namakan...


http://shuth.ashadee.com/go/29/adminpa/