28 Februari, 2014

MoU Air: Khalid bakal 'dihadapkan' di hadapan Anwar - PKR

PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sehingga kini tidak dipanggil oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjelaskan butiran perjanjian air Selangor - Putrajaya, kata Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Fahmi Fadzil.

Fahmi memberitahu 'The Star Online' pada Khamis bahawa beliau telah dimaklumkan bahawa Khalid telah bersiap sedia untuk membuat pembentangan mengenai pelaksanaan penstrukturan semula industri air kepada semua pemimpin Pakatan Rakyat tidak lama lagi.

"Saya tahu bahawa dia akan melakukan taklimat kepada semua pemimpin Pakatan Rakyat dalam tempoh beberapa hari akan datang. Saya dimaklumkan bahawa pejabatnya telah membuat persediaan untuk membuat pembentangan ini," kata Fahmi.

Beliau menambah, sentiasa terdapat permintaan untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai isu air.

"Sentiasa ada permintaan untuk maklumat lanjut, butiran lanjut mengenai penyusunan semula industri air. Jadi saya fikir semua usaha untuk membentangkan gambaran penuh apa yang sedang berlaku adalah amat dialu-alukan," kata Fahmi.

Percubaan untuk menghubungi Khalid bagaimanapun tidak berjaya.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan terhadap laman rasmi Facebook Anwar mendapati bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu kini berada di Jepun untuk menyampaikan ucapan bertajuk "Muslim Democrat: The Case of Malaysia" (Demokrat Muslim: Kes Malaysia) pada majlis Dana Islam Timur Tengah Sasakawa.

Pada 19 Januari, Anwar tiba di Lapangan Terbang Narita, Tokyo dari Kuala Lumpur tetapi telah dinafikan kemasukan oleh pegawai imigresen di sana.

Pada Rabu, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU).

MoU yang disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin secara berkesan memecah kebuntuan lima tahun yang menghalang pelaksanaan projek-projek air di negeri yang paling maju di negara ini.


EmoticonEmoticon