17 Mei, 2014

Nabi celarukan kempen PAS di Bukit Gelugor

Georgetown: Isu keahlian ahli PAS yang juga calon Bebas Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor Mohd Nabi Bux Mohd Abd Sathar terus menjadi pertikaian antara kedua-dua pihak.

Kelmarin, Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar mengesahkan nama Mohamed Nabi Bux tiada dalam rekod Pejabat Agung PAS.

Mahfuz berkata, pihaknya sudah memeriksa nama calon terbabit dan rekod keahliannya termasuk di cawangan Kampung Banjar, Gombak, Selangor, namun tiada dalam senarai.

“Tiada rekod dia ahli PAS termasuk di cawangan Kampung Banjar dan saya tidak tahu bagaimana dia ada sijil keahlian sedangkan dia bukan ahli PAS,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan ceramah di Gelugor, di sini, malam kelmarin.

Menurut Mahfuz, jika Mohd Nabi Bux tetap mendakwa dia ahli PAS, pihaknya akan merujuk perkara itu kepada jawatankuasa disiplin parti.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, jawatankuasa disiplin parti boleh mengambil tindakan termasuk memecatnya selepas bertindak bertentangan dengan pendirian parti.

“Sepatutnya dia menyatakan sokongan terhadap calon DAP, Ramkarpal dan jika dia benar ahli PAS, dia sudah melanggar keputusan parti,” katanya.

Sementara itu, Mohd Nabi Bux berkata, jika pemimpin PAS terus menafikan dia ahli PAS, pihaknya bersedia bersemuka.

Katanya, dia turut mempunyai bukti keahlian PAS selain sijil yang ditandatangani Setiausaha PAS Kawasan Gombak Radzi Yusof.

“Selain saya, ada 58 lagi ahli PAS Cawangan Kampung Banjar turut menerima sijil sama seperti saya yang ditandatangani oleh Radzi.

“Jika mereka terus mempertikaikan keahlian saya dalam PAS, kita boleh bersemuka,” katanya ketika ditemui selepas membuat laporan polis mengenai poster dan kain rentang miliknya yang digantung di sekitar Bukit Gelugor hilang di Balai Polis Bandar Baru Air Itam, di sini, semalam.

Mohd Nabi Bux mendakwa, sebanyak 330 poster miliknya hilang di kawasan berkenaan menyebabkannya kecewa dan marah di atas tindakan pihak tidak bertanggungjawab.

Dalam pada itu, menjawab mengenai logo kerajaan negeri yang digunakannya dalam poster miliknya, beliau berkata, pihaknya akan menemui Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam masa terdekat untuk membincangkannya.


EmoticonEmoticon