06 September, 2014

Gelora janda ketagih cinta

Kuala Lumpur: Hasrat seorang janda hartawan berasal dari Brunei untuk bertemu kekasih yang di kenali melalui laman sosial sebaliknya menyebabkan mangsa ditipu kira-kira RM50,000 minggu lalu.

Mangsa yang berusia 61 tahun sanggup ‘menderma’ wang kepada kekasihnya itu yang menyamar sebagai lelaki warga British, namun menetap di Malaysia.

Mangsa dikatakan sanggup mengambil penerbangan ke negara ini untuk bertemu suspek dikenali dengan nama Harry Ibrahim pada Jumaat lalu selepas berkenalan sejak Jun lalu.

Malangnya suspek yang dihubungi mangsa sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) seolah-olah mahu mempermainkan mangsa apabila menyedari mangsa tidak membawa tambahan RM30,000 seperti diminta.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Wira Mortadza Nazareene berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kes itu dari Polis Diraja Brunei (PDB) selain kerjasama diberikan tiga anak mangsa.

“Anak mangsa membuat laporan polis selepas ibunya enggan mempercayai nasihat mereka yang yakin lelaki dikenali mangsa adalah ahli sindiket penipuan cinta melalui Internet.

“Bagaimanapun, ibu mereka tidak percaya sebaliknya yakin lelaki itu seorang ahli perniagaan syarikat perkapalan berpangkalan di Jerman dan berasal dari United Kingdom,” katanya dalam sidang media di Bukit Perdana semalam.

Mortadza berkata, mangsa sebelum itu sudah menyerahkan wang tunai RM50,000 kepada suspek melalui dua akaun bank tempatan yang diberikan suspek.

“Teman lelaki mangsa mendakwa menghadapi masalah perniagaan dan meminta bantuan kewangan dari mangsa.

“Susulan laporan PDB itu, sepasukan anggota daripada JSJK diarahkan menjalankan risikan di KLIA untuk mengesan suspek.

Bagaimanapun suspek tidak hadir sebaliknya membiarkan wanita itu menunggu lebih tiga jam termasuk diarahkan ke Puchong,” katanya.

Beliau berkata, polis bagaimanapun berjaya menjejaki suspek bersama dua rakannya di sebuah rumah di Mantin, Negeri Sembilan.

“Ketika serbuan dilakukan, kumpulan suspek warga Afrika itu giat menjalankan penipuan terhadap mangsa lain menggunakan akaun laman sosial sama,” katanya.

Katanya, siasatan lanjut mendapati suspek yang berusia 20-an itu menggunakan pas lawatan sosial dan pas penuntut institut pengajian tinggi swasta (IPTS) di negeri berkenaan.

“Siasatan mendapati akaun bank yang diterima mangsa itu adalah milik seorang lelaki dan seorang wanita tempatan yang dipercayai menjadi ‘keldai akaun’ kepada sindiket berkenaan,” katanya.


EmoticonEmoticon