22 Julai, 2015

Anda Boleh Benci Najib, Tapi Jangan Fitnah Beliau

Saya tidak faham mengapa orang selalu berkata tol meningkat menjelang Hari Raya – terutamanya bagi lebuh raya PLUS.

Di bawah PM Najib, PLUS telah diambil alih swasta pada tahun 2011 dan kini 51% dimiliki oleh Khazanah dan 49% dimiliki oleh KWSP.

Tidak ada apa-apa kenaikan tol bagi PLUS sejak dari tahun 2005 – sepuluh tahun yang lalu! (jadual kenaikan 2009 dan 2012 peningkatan kadar tol telah dibatalkan).

Dan kerana ia telah ditarik balik, konsesi tol telah dirundingkan semula untuk memastikan tidak ada kenaikan tol yang lebih untuk lebuh raya PLUS pada masa akan datang.

Dan sempena Hari Raya ini, melainkan jika anda balik kampung menggunakan Kesas atau LDP, bergantung pada hari perjalanan anda, anda akan mendapat diskaun tol PLUS sebanyak 30% kepada 50% – sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum pemerintahan Najib.

Selain daripada kenaikan kadar tol Tambak Johor sebagai tindakan balas daripada peningkatan VEP Singapura, saya tidak dapat mencari mana-mana bukti kenaikan tol semasa keseluruhan tempoh pemerintahan Najib setakat ini sebagai Perdana Menteri atau Menteri Kewangan.

Sebaliknya, tol tertentu telah dikurangkan (Kesas dari RM2.20 kepada RM2.00) dan tol tertentu dimansuhkan (2 tol – a 90sen dan RM1 tol – bersama-sama Cheras -. Kajang highway).
Bagi harga petrol, apabila Najib mengambil alih sebagai Menteri Kewangan, RON92 adalah RM2.40.

Harga sekarang untuk RON95 adalah RM2.15 – oleh itu, ia masih lebih rendah dari masa Najib mengambil alih sebagai Menteri Kewangan. Malah, RM2.15 hanya 5sen lebih tinggi daripada RM2.10 tahun lepas dan 15sen lebih rendah daripada RM2.30 pada Oktober tahun lepas.

Malah, salah satu perkara pertama yang Najib lakukan selepas beliau menjadi Menteri Kewangan adalah bagi menggantikan RON92 RON95 yang lebih berkualiti tetapi hargadikurangkan kepada RM1.80.

Fakta adalah fakta dan kredit perlu diberikan di mana yang perlu.

Jadi, sempena cuti Hari Raya, sila hentikan pembohongan bahawa Najib telah meningkat tol dan petrol kerana saya telah membuktikan bahawa ia adalah sebaliknya.

Orang telah berbuat baik. Tidak perlu untuk memuji dia atau berterima kasih kepada beliau tetapi sekurang-kurangnya jangan menghina atau mefitnah beliau. – MYKMU.NET

*artikel ini merupakan terjemahan daripada tulisan Lim Sian See dalam bahasa Inggeris.


EmoticonEmoticon