15 Julai, 2015

Mufti Perlis Seru Rakyat Bangkit Lawan Ahli Politik!

KUALA LUMPUR – Mufti Perlis, Prof. Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin menyeru rakyat supaya bangkit menentang ahli-ahli politik yang suka membangkitkan isu perkauman dalam negara.

Beliau mendakwa, ahli-ahli politik adalah punca kepada rusuhan yang dilakukan sekumpulan 500 lelaki Melayu di sekitar Plaza Low Yat malam kelmarin yang mencetuskan pergaduhan serius.

“Untuk masa depan Malaysia, ahli-ahli politik yang suka menjadikan isu kaum dan agama sebagai senjata membangkitkan kebencian antara rakyat hendaklah ditentang oleh kita semua,” tegasnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Mohd. Asri berkata, insiden perkauman yang berlaku di Plaza Low Yat tersebut adalah bibit-bibit kesan dari sentimen perkauman yang dimainkan oleh sesetengah pihak sejak kebelakangan ini.

Dakwanya, sentimen perkauman itu dibangkitkan atas kepentingan politik kepartian sejak pilihan raya umum yang lalu.

“Gendang yang sama turut dipalu oleh beberapa badan bukan kerajaan (NGO). Hasilnya api kebencian antara kaum mula semarak khususnya dalam jiwa anak-anak muda.

“Tangan-tangan siapakah gerangan’ yang cuba membangkitkan permusuhan kaum dan juga satu pihak lagi mereka yang cuba memperlihatkan sentimen anti agama tertentu khususnya Islam, bertanggungjawab terhadap perasaan kebencian antara kaum dan agama yang sudah mula subur,” katanya. – Mynewshub.cc


EmoticonEmoticon