06 Julai, 2015

Pakaian tradisional Iban 'setengah bogel, tidak tutup aurat' - Teresa Kok

Teresa Kok cuba merendahkan IQ nya yang sedia rendah apabila memilih untuk bersuara berkenaan dress code di premis-premis kerajaan.

Beliau dilihat bergambar dengan beberapa orang lelaki yang berpakaian tradisional masyarakat Iban di Sarawak. Beliau menulis:

Bila saya masuk ke church of Divine Mercy di Shah Alam untuk menghadiri sambutan Gawai dan Kaamatan, saya memang tertarik dengan kostum lelaki Iban yang merupakan setengah bogel ataupun "tidak tutup aurat" ini.

Pakaian tradisi Iban ini memang akan dilarang masuk pejabat kerajaan dengan kod pakaian Perkhidmatan Kerajaan sekarang.

Tapi pakaian dan kostum sebegini memang telah menjadi sebahagian daripada budaya yang beraneka-corak di Malaysia. Inilah kostum dan budaya yang harus dipelihara kerana ia telah menjadi ciri dan tarikan pelancongan di Malaysia. 😄💥🎉🎈

Netizen berpendapat Teresa Kok adalah jelmaan Ahmad Maslan versi perempuan yang sangat kurang ajar dan bodoh. Malah ada segelintir menafikan pakaian tersebut dipakai seharian oleh masyarakat Iban sekarang. Ianya hanya dipakai pada majlis tertentu sahaja.
Bila saya masuk ke church of Divine Mercy di Shah Alam untuk menghadiri sambutan Gawai dan Kaamatan, saya memang...
Posted by Teresa Kok on Sunday, 5 July 2015

2 comments

Habis tu knpa org cina tak nak pakai baju tradisional mereka sendiri...yg lebih sopan..?
Kenapa sibuk nak berseluar pendek..ber t-shirt..

pakaian yang TK maksudkan tu bukan orang pakai hari2..apalaa..ingat orang swak tak reti guna tshirt ke apa. guna akal la sikit..sapa yang guna pakaian tradisi mcm ni bila nak buat urusan rasmi. Status tak da akal langsung


EmoticonEmoticon