17 Ogos, 2015

Pesawat #ATR42-300 hilang ditemui terhempas di pergunungan

Gambar Fail pesawat Trigana berlepas dari Tengah Borneo, Indonesia (Fotp EFE/EPA/ Reuters) manakala gambar kecil, anggota keluarga penumpang pesawat berkumpul di Lapangan Terbang Jayapura, Papua, menunggu berita (gambar AFP)
Jakarta: Pesawat turboprop ATR42-300 membawa 54 penumpang termasuk lima anak kapal milik Trigana Air Service Indonesia disahkan terhempas di kawasan pergunungan Papua.

“Maklumat terkini ialah pesawat yang terputus hubungan itu ditemui di Kem 3, daerah Ok Bape di pergunungan Bintang, Penduduk memberitahu pesawat itu terhempas di Gunung Tangok,” kata Ketua Pengarah Pengangkutan Indonesia, Suprasetyo.

Setakat ini belum dapat dipastikan nasib 49 penumpang dan lima anak kapal dalam pesawat itu.

Pesawat itu hilang dari radar petang tadi, ketika penerbangan dari ibu kota Papua, Jayapura, ke bandar Oksibil di negara itu. Ia terputus hubungan selepas 33 minit berlepas untuk penerbangan yang dijadualkan 42 minit.

Pengarah Operasi Trigana Air, Beni Sumaryanto, berkata selepas 30 minit pesawat itu disahkan hilang, pihaknya menghantar pesawat mengikut laluan yang sama tetapi tidak menemui apa-apa tanda.

Pesawat buatan Perancis dan Itali itu membawa 44 penumpang dewasa, lima anak kapal dan lima kanak-kanak serta bayi.

Menurut pangkalan data Aviation Safety Network, pesawat ATR 42-300 yang hilang itu sudah berusia 27 tahun dan Trigana Air Service berada dalam senarai hitam EU sejak 2007. Syarikat penerbangan yang berada dalam senarai itu dilarang beroperasi di ruang udara Eropah sama ada kerana tahap keselamatan tidak menepati piawaian atau sebab lain.

Menurut airfleets.com, Trigana Air Service mempunyai 14 pesawat, termasuk 10 ATR dan empat Boeing 737 Classics yang purata usia 26.6 tahun.

Menurut Aviation Safety Network, sejak beroperasi pada 1991, Trigana mempunyai 14 kejadian serius tidka termasuk yang terbaru ini. - Reuters


EmoticonEmoticon