02 September, 2015

Bersih 4.0: Dipaksa tukar tuala wanita depan polis?

Patah semangat - itu dirasakan sebahagian daripada tahanan polis yang ditangkap di gig Party Tonight, Revolution Tomorrow di Rumah Api di Pekan Lama Ampang minggu lalu.

Seorang daripada mereka - wanita - memberitahu dia berasa begitu kerana didakwa cuba menjatuhkan kerajaan sedangkan apa yang dibuat ketika ditahan ialah menonton persembahan muzik saja.

Wanita yang enggan didedahkan identitinya itu adalah antara lebih 100 orang yang diberkas pihak berkuasa ketika mereka menikmati gig kumpulan indie di Rumah Api.

Serbuan itu tidak dijangka. Rumah api - premis popular di kalangan peminat muzik alternatif terletak kurang 100 meter dari Balai Polis Trafik Ampang dan menjadi tempat ratusan gig seumpamanya.
Satu-satunya perbezaan pada gig Jumaat lalu ialah, nama yang diberikan - Party Tonight, Revolution Tomorrow dan diadakan menjelang permulaan BERSIH 4.

Wanita itu yang menegaskan datang hanya untuk melihat gig berkenaan, berkata mereka disoal siasat mengenai BERSIH 4, 'revolusi' dan cubaan menjatuhkan kerajaan.

"Sama ada polis cuba mengaitkan kami dengan BERSIH, tak tahu, tapi pengunjung Rumah Api biasanya orang yang mungkin tidak turun menyertai BERSIH," katanya.

Namun soal siasat bukanlah sekadar itu saja. Lapan daripada 13 wanita yang ditahan sedang datang bulan dan dipaksa menukar lampin masing-masing di depan anggota polis wanita yang bertugas di lokap Balai Polis Pandan Indah.