29 Januari, 2016

Pensyarah wanita terlampau di utara tanahair...

SEORANGpensyarah sebuah universiti awam ditahan SPRM kerana disyaki terlibat dengan penyelewengan tuntutan peruntukan bagi menjalankan program berjumlah kira-kira RM14 juta di Alor Setar, Kedah, semalam.
ALOR SETAR 28 Jan. - Seorang pensyarah sebuah universiti awam ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terlibat dengan penyelewengan tuntutan peruntukan bagi menjalankan program berjumlah kira-kira RM14 juta.

Menurut sumber SPRM, wanita berusia 46 tahun bergelar Prof. Madya itu ditahan ketika hadir ke Pejabat SPRM negeri, Bangunan Persekutuan kira-kira pukul 11 pagi semalam.

Beliau berkata, kesalahan itu disyaki dilakukan ketika pensyarah berkenaan yang berasal dari Perlis, memegang jawatan sebagai Pengarah sebuah pusat di universiti ber­kenaan antara 2012 hingga 2015.

“Kementerian Pendidikan Ting­gi memberikan dana RM16.39 juta kepada sebuah pusat di universiti berkenaan untuk menjalankan program pemba­ngunan kerjaya pelajar bagi kluster pemborongan peruncitan, hos­pitaliti dan pelancongan serta per­­khidmatan kewangan.

“Setakat ini kira-kira RM14 juta sudah pun dituntut bagi menjalankan lebih 300 program di universiti-universiti di seluruh tanah air. Namun siasatan awal SPRM hanya menemukan jejak kepada perbelanjaan wang berjumlah RM500,000,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pensyarah tersebut direman selama enam hari bermula hari ini setelah perintah reman dikeluarkan Penolong Pendaftar Tertinggi Mahkamah Rendah Alor Setar, Wan Nor Fadzilah Wan Ibrahim kira-kira pukul 9.30 pagi.

Mengulas lanjut, sumber berkata, pensyarah tersebut disyaki menya­lahgunakan dana menerusi perancangan yang dibuat bersama syarikat pembekal kursus milik kroninya.

“Kira-kira 10 syarikat dipercayai terbabit dalam perancangan itu. Siasatan awal mendapati, pembayaran kepada syarikat terlibat diluluskan sedangkan tidak ada kursus yang dijalankan bagi melayakkan bayaran itu dibuat,” katanya.

Sementara itu Pengarah SPRM negeri, Datuk Mohd. Fauzi Mohamad ketika dihubungi mengesahkan mengenai tangkapan tersebut.


EmoticonEmoticon