07 Mac, 2016

Aksi 'telanjang bulat' ini kurang sesuai di M'sia negara Islam sederhaa

GAMBAR menunjukkan peserta berbogel di lokasi penggambaran sebuah rancangan televisyen yang diadakan di Hutan Belum.
San Francisco: Ketika sedang berehat di bilik sebaik tiba dari Denver sambil menonton satu rancangan survival menerusi rangkaian televisyen kabel, saya tertarik apabila dalam rancangan itu salah satu lokasi penggambaran adalah di Hutan Belum, Gerik, Perak.

Namun yang tidak menariknya, rancangan berkonsepkan kelangsungan hidup itu memaparkan dua individu iaitu seorang lelaki dan wanita yang latar belakang berbeza bersama-sama selama 21 hari dengan bertelanjang bulat.

Rancangan dinamakan ‘Ketakutan dan Bogel’ itu berkonsepkan tiada makanan, tiada minuman dan tiada pakaian.

Kedua-dua individu yang bertelanjang bulat terbabit akan menghabiskan masa bersama selama 21 hari di dalam hutan dan perlu membina tempat tinggal dan mencari makanan sendiri.
Selama itu, mereka akan mengharungi keperitan mencari makanan dan di akhir rancangan, kebanyakan peserta akan kehilangan berat badan kerana tidak makan.

Sebelum ini, rancangan sama pernah diadakan di sebuah pulau di Malaysia beberapa tahun lalu.

Memang bagus kerana publisiti mengenai Malaysia seperti dipaparkan, tetapi rancangan dengan memaparkan adegan bogel tidak sesuai untuk Malaysia sebagai negara Islam sederhana.

Saya berpandangan agensi berkaitan terutama Kementerian Luar dan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan perlulah buat kerja iaitu memantau apa yang mahu dilakukan kru filem.

Pasti boleh tahu kerana kru penggambaran ini datang dengan jumlah yang ramai.

Jangan kerana mahukan publisiti dan pelancong datang, unsur moral diketepikan.

Bagi saya, kita perlukan publisiti yang baik untuk negara. Memang kita perlukan pelancong untuk menjana ekonomi tetapi kita kita mahu persepsi yang buruk.

Sumber: Hmetro


EmoticonEmoticon