30 Jun, 2016

Batang timun dalam dubur imam masjid

MALANG bagi seorang imam di sebuah masjid di wilayah Anatolia Tengah, Turki apabila dia digantung tugas serta-merta gara-gara laporan pemeriksaannya mendapati terdapat cebisan batang timun dalam duburnya, lapor portal Hurriyet Daily.

Menurut laporan tersebut, imam yang berusia 39 tahun itu dimasukkan ke unit kecemasan pada pagi 23 Jun lalu selepas mengalami pendarahan, selain mengadu sakit di bahagian perut.

Hasil pemeriksaan, doktor menemui objek asing iaitu cebisan batang timun dalam duburnya.

Selepas menerima rawatan, imam berkenaan bagaimanapun dibenarkan keluar dari hospital pada 24 Jun lalu.

Namun, laporan kesihatannya dipercayai telah dibocorkan oleh doktor yang merawatnya sebelum siasatan rasmi telah dijalankan oleh Bahagian Hal Ehwal Agama, dimana tempat imam tersebut bekerja.

Akibatnya, jabatan agama berkenaan telah mengantung tugas imam itu serta-merta.

Susulan insiden tersebut, seorang doktor Ardil Bayram menyelar tindakan doktor terbabit yang melanggar etika kerja dengan membocorkan maklumat pesakit tanpa kebenaran.

“Kami tak tahu mengenai penyiasatan yang dijalankan (jabatan agama) itu, tapi tindakan menggantung tugas mangsa adalah tidak boleh diterima.

“Ini kerana perlanggaran akta itu mungkin akan menyebabkan individu yang mengamalkan seks sejenis berasa malu untuk membuat pemeriksaan kesihatan selepas ini,” kata Ardil, yang juga merupakan anggota Dewan Suruhanjaya Hak Asasi Doktor di Istanbul.

- mD


EmoticonEmoticon