31 Oktober, 2016

Surirmah terlampau...

Jakarta: Aktiviti tersembunyi beberapa suri rumah yang sering berkumpul di dalam rumah sewa di daerah Tambakreja, Cilacap di Jawa Tengah terbongkar apabila mereka ditahan ketika asyik berpesta dadah.

Media dalam talian memetik Ketua Pasukan Khas Dadah Polis Cilacap, Sumanto, sebagai berkata dalam serbuan pada 7.30 malam itu, kelima-lima wanita berstatus suri rumah berkenaan sedang khayal mengambil dadah.
Katanya, polis turut merampas dua bungkusan plastik berisi dadah jenis sabu seberat 2.5 gram, satu set peralatan hisap dadah yang diperbuat daripada botol minuman, satu alat timbang dan wang tunai berjumlah Rp1 juta (kira-kira RM300).

“Bertindak atas maklumat, polis telah membuat intipan selama sebulan sebelum menyerbu sebuah rumah sewa yang dipercayai dijadikan sebagai pusat pesta dadah bagi golongan kaum wanita,” katanya.

Menurutnya, kelima-lima suri rumah berkenaan berumur antara 26 dan 40 tahun berasal dari beberapa wilayah luar Cilacap termasuk Jakarta dan Bogor.

Beliau berkata, polis sebelum itu menerima maklumat masyarakat mengenai kejadian pesta dadah di sebuah rumah sewa dan menahan seorang wanita minggu lalu.

Polis kemudian membuat intipan sebulan sebelum menahan lima wanita terbabit yang kerap datang untuk bertemu dan menghisap dadah secara beramai-ramai.

Hasil ujian air kencing mendapati kelima-lima wanita positif dadah jenis ampethamin dan mereka didakwa mengikut Undang-undang Penggunaan Dadah yang membawa hukuman lima tahun penjara.

Katanya, polis masih menjalankan siasatan mengenai bekalan dadah yang mereka perolehi dan percaya sindiket berkenaan dapat ditumpaskan di daerah itu tidak lama lagi.


EmoticonEmoticon