07 Februari, 2017

Pengarah Urusan dedah punca sebenar Mydin rugi besar

KUALA LUMPUR 6 Feb. - Penurunan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) merupakan faktor utama yang menyebabkan kerugian ditanggung Mydin Mohamed Holdings Bhd. pada 2016 dan bukan disebabkan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) atau dasar-dasar kerajaan.

Pengarah Urusannya, Datuk Wira Ameer Ali Mydin berkata, pengusaha pasar raya besar Mydin di seluruh negara mengalami kerugian disebabkan penurunan nilai ringgit kerana kebanyakan daripada produknya diimport.

"Paras ringgit berbanding dolar AS adalah pada RM3.65 pada 1 April 2015, berbanding kira-kira RM4.42 setiap dolar AS ketika ini. Itulah berapa banyak ringgit yang telah turun dalam tempoh itu," katanya kepada Bernama hari ini.

Ameer berkata, kelemahan ringgit berbanding dolar AS telah menyebabkan Mydin terpaksa membayar harga lebih tinggi bagi produk yang dipesannya, tanpa menaikkan harga kepada pengguna.

Beliau berkata demikian sebagai menjelaskan laporan yang tersebar dalam media sosial mendakwa pasar raya besar itu mengalami kerugian disebabkan dasar dan pentadbiran kerajaan sekarang.

Ameer menegaskan, beliau tidak menyalahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak seperti yang didakwa dalam laporan-laporan itu dan tidak pernah mengkritik pentadbiran sekarang, walaupun ada beberapa dasar-dasar yang diperkenalkan mungkin menjejaskan perniagaan.

Menurutnya, GST tidak pernah menjadi punca kepada kerugian itu kerana cukai tersebut hanya menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan sebelum ini.

Beliau berkata, Akta Anti Pencatutan menyukarkan Mydin untuk menaikkan harga produknya kerana proses itu remeh, memerlukan perniagaan untuk menyatakan alasan terperinci mengapa mereka perlu menaikkan harga bagi mana-mana produk tertentu yang mereka jual.

Justeru itu katanya, sukar untuk memindahkan kos kepada pengguna kerana kelemahan ringgit telah pun menyebabkan penurunan kuasa beli yang seterusnya menjejaskan perniagaan kumpulan. – BERNAMA