30 Mei, 2019

Laman web pejabat mufti perjelas isu berbuka di Kuil Gurdwara

KUALA LUMPUR 25 Mei - Tindakan Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasrullah Mohd. Nasir yang mengadakan majlis berbuka puasa di Gurdwara Sahib mendapat pelbagai reaksi daripada pelbagai pihak.

Malah ada yang menyifatkan tindakan itu sebagai tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam dan tidak seharusnya dilakukan oleh seorang pemimpin.

Laman web pejabat Mufti Wilayah Persekutuan merungkai isu tersebut dengan tajuk Hukum Solat Di Gereja Dan Biara.

Berikut merupakan kenyataan penuh yang dikongsi dalam laman web tersebut:

Isu Berbuka Puasa di Kuil Gurdwara :

1. Apabila timbul isu berbuka puasa di Kuil Gurdwara ini, teringat saya kisah Saidina Umar yang dipelawa untuk solat di dalam Gereja oleh Paderi di Jerusalem. Apabila ditanya oleh Paderi tersebut: Mengapa engkau tidak solat sahaja di dalam gereja ini? Jawab Saidina Umar:

“Kalau aku solat di dalam Gereja ini, kaum Muslimin selepas aku nanti akan berkata: Di sinilah Umar solat (iaitu di dalam Gereja).” (Tarikh Ibn Khaldun. Kisah ini terdapat pertikaian dari aspek pengriwayatannya).

Riwayat ini menggambarkan bagaimana Umar berasa bimbang akan perlakuan seorang pemimpin itu boleh memberikan kesan terhadap kefahaman masyarakat Muslim.

2. Benar, pada hakikatnya tidak salah untuk kita berbuat baik kepada bukan Muslim, namun perlakuan seorang pemimpin dibimbangi akan menjadi ikutan buat umat selepas dari itu.

Atas dasar itu Saidina Umar dilihat bersikap tegas terhadap perkara yang mempunyai elemen kekufuran. Ibadah Islam tidak dilakukan di dalam rumah ibadah yang mempunyai unsur syirik dan kekufuran. Kata Umar:
َّ"Kami tidak masuk ke gereja kamu disebabkan patung-patung serta gambar-gambar yang terkandung di dalamnya (iaitu yang mempunyai unsur syirik).
3. Malah berhubung mendirikan solat di dalam Gereja dan Biara, Mufti Wilayah di dalam artikelnya menegaskan bahawa:
“Kami berpendapat, makruh solat di gereja adalah lebih kuat berdasarkan kepada pendapat jumhur dan juga Mazhab Syafi’e. Dalam konteks di Malaysia, kami berpendapat tidak sewajarnya seseorang itu solat di gereja tatkala negara kita yang agama Islam sebagai agama Persekutuan mempunyai banyak masjid, surau dan kemudahan tempat solat yang telah dikhususkan untuk umat Islam. Oleh itu, mengelakkan diri daripada solat di gereja adalah perlu diambil kira.”
Lihat: http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/2519-irsyad-al-fatwa-siri-ke-238-hukum-solat-di-gereja-dan-biara

4. Pemimpin Muslim boleh, malah mesti melakukan dan membina hubungan baik dengan Muslim dan Non Muslim. Namun, apabila melibatkan sesuatu yang dinilai sensitif berhubung ibadah orang Islam, adalah amat wajar sekiranya para pemimpin itu meminta pandangan mereka yang berautoriti dalam perkara ini.

Semoga Allah membimbing kita semua

Dr. Ahmad Sanusi Azmi

-UTUSAN ONLINE-

loading...


EmoticonEmoticon