27 Januari, 2020

Statistik terkini penularan wabak 2019 Novel Koronavirus di Malaysia

BERIKUT ialah statistik daripada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad semasa persidangan media selepas melakukan lawatan kerja di Lapangan Terbang Antarabangsa KL dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 hari ini.

- Tidak ada ketibaan pelancong dari Wuhan, China sejak 23 Januari, hari yang sama pihak berkuasa China menguat kuasakan pelaksanaan menutup bandaraya itu bagi penularan wabak 2019 Novel Koronavirus.

- Jumlah positif Wuhan Koronavirus sehingga Ahad (26 Januari) kekal empat.

- Kes menunggu - mereka yang masih menunggu keputusan makmal - seramai lima orang, kesemua melibatkan warga China. Dua orang di Langkawi, dua di Kuala Lumpur dan terbaharu di Bintulu, Sarawak.

- Kes kumulatif bagi orang yang disyaki terjejas dengan Koronavirus setakat ini ialah 38 orang dengan satu disahkan positif, 32 negatif, dan lima masih menunggu keputusan makmal (kes di Langkawi, Kuala Lumpur dan Bintulu).

- Setakat pukul 3.00 petang ini, 164,692 pengunjung telah melalui pemeriksaan imbasan di pusat kemasukan negara dengan sembilan pengunjung dirujuk untuk imbasan lanjut tetapi tidak seorang pun daripada mereka memenuhi kriteria Pesakit Di Bawah Siasatan bagi Koronavirus. - BERNAMA